Siirry pääsisältöön

Koulukiusaajavanhemmuus elää verkossa

Aftenposten kirjoitti tänään 11.2.2013 7000:lle norjalaisnuorelle tehdystä tutkimuksesta, jossa tuli mm. ilmi, kuinka valtaosa koulukiusaajien vanhemmista sulkee mieluiten silmänsä siltä, että heidän lapsensa on koulukiusaaja kuin että yrittäisi puuttua asiaan. Se on huomattavasti helpompaa. Tutkimuksen mukaan omien vanhempien puuttuminen kiusaamiseen on kaikkein tehokkain keino sen poistamiseen.

Meillä vanhemmilla on taipumus mennä siilipuolustukseen, kun lastamme arvostellaan opettajien, naapureiden tai toisten lasten vanhempien toimesta. Mutta samalla, kun koulukiusaajan isä ja äiti puolustavat lastaan, he antavat kiusaajalle signaalin, että on hyväksyttävää kiusata joissain tilanteissa. Oman lapsen kertomus eroaa useimmiten siitä, mikä on koulun versio ja vanhemmat uskovat herkemmin lastaan. Tätä pitäisi Lillehammerin korkeakoulun lehtorin Ingrid Grimsmo Jørgensenin mielestä välttää.

Oman vanhemman puuttuminen koulukiusaajan tekoihin vaatii suurta rohkeutta. Nostan hattua sille erään lapsen yksinhuoltajaäidille, joka puuttui poikansa poikaani kohtaan kohdistuneeseen kiusaamiseen tiukemmin ja tomerammin kuin koulu itse. Poika muistaa varmasti edelleen puhelimitse ja myöhemmin kasvokkain pojallemme ja meille vanhemmille tekemänsä anteeksipyynnön. Eikä ole kuulemani mukaan kiusannut poikaani tai kenenkään muunkaan lasta tuon jälkeen.

Jørgensenin mielestä kiusaaminen on sosiaalisen kompetenssin, sosiaalisen älykkyyden puutetta. Lapsi oppii sitä vain ja ainoastaan toimimalla sosiaalisissa vuorovaikutustilanteissa koulussa, harrastuksissa ja naapurustossa. Oikeassa kontaktissa oikeiden ihmisten kanssa. Tätä sosiaalista oppimista voivat vaikeuttaa vanhempien itse antamat ristiriitaiset signaalit ja tässä katson itsekin peiliin.

Sosiaalisen median kautta on liian helppoa kommentoida sarkastisesti julkisuuden henkilöitä. Olipa sitten kyseessä Tauski, Väyrynen, Nykänen, Jippu, Soini, Tuksu tai kuka tahansa. Vaikka sarkastisen huomion kommentoijasta saattaa tuntua, ettei hänen yksi kommenttinsa julkisuuden henkilöä kohtaan ole merkittävä tai kiusaamista, niin tällaisten viestien määrän täytyy sattua myös kovanahkaisimman julkkiksen sydämessä. Ja heilläkin on läheisensä ja rakkaansa, isänsä ja äitinsä ja lapsensa.

Kiusaaminen on julmaa ja tunnustan häpeäkseni, että olen itsekin kommentoinut sarkastisesti jonkun julkisuuden henkilön edesottamuksia. Viimeksi tänään tuunaamalla Soinista paavillisen hahmon. Pyydän nyt sitä julkisesti anteeksi, sillä kuva on oikeasti saattanut loukata vakaumuksellista katolista Soinia. Pitää keksiä paremmat ja toisia loukkaamattomat vitsit jatkossa. Onneksi en kuitenkaan ole joutunut kokemaan po. tilannetta, joten vielä ei ole liian myöhäistä.

Sinänsä harmittomalta tuntuva naljailu voi siis tuntua raskaalta kiusaamisen kohteelta. Mutta oletko ajatellut olevasi samalla myös roolimalli lapsillesi? Kuinka voit kieltää lastasi kiusaamasta muita, jos he samaan aikaan tarkkailevat käytöstäsi netissä. Jossa raivoamme poliitikoille, naureskelemme ääneen toilaileville julkkiksille tai keksimme heistä muuten nasevia huomautuksia. Sosiaalinen älykkyys ei ole ilkeää, satiiriin puettua naljailua, jonka voi tulkita myös kiusaamiseksi. Jørgensenin mukaan sosiaaliset taidot kehittyvät sellaisten vanhempien esimerkin avulla, jotka arvostavat ja kunnioittavat toisia ihmisiä ja puhuvat heistä positiivisesti.


Kuvan lokki ei kuulu tapaukseen. Mutta rohkea lokki!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Slavery was abolished in USA in 1865, in Finland it was done in the 1950's

In 2010 Finland's National Brand Committee lead by former Nokia CEO Jorma Ollila presented its paper to a former Foreign Minister Alexander Stubb. The committee stated proudly that Finland was the forerunner of democracy since Finnish women became the first in the world to have unrestricted rights both to vote and to stand for parliament. But something was left out from the report. Something which was part of the Finnish Social Policy in many decades of the 20th Century. In many countries this would be called slavery. And this is something which is quieted story of the Finnish history. A modern time slavery. Finnish historician Jouko Halmekoski writes about the modern slave market which was the fact in Finland as late as in the 1950's. He interviewed 25 persons who had been auctioned away by the local government in order to save money in sustaining the children. The lowest bidders won the custody of the child for one years period. Ironically the auction was held in the 29...

Kasvien keruu ja herbaario - prässäämisohjeet

1970-luvun peruskoulu-uudistus unohti kasvion! Kuulun siihen peruskoulusukupolveen, jonka ei tarvinnut kerätä kesälomansa aikana herbaariota eli kasvikokoelmaa. Se oli sääli, sillä pläräsin useasti veljeni keräämää upeaa 50 kasvin kokoelmaa. Selasin usein sen sivuja ihastellen kauniisti kuivattuja ja prässättyjä kasveja. Olisin halunnut koota sellaisen itsekin. Se jäi, kunnes vihdoin tänä kesänä pääsin kannustamaan poikaani hänen kasvinkeruuretkillään. Sain seuratakin häntä ja hänen serkkujaan metsien siimekseen ja peltojen pientareille. Hienointa oli, että hänen opettajansa jopa kannusti vanhempia ja isovanhempia sekä lapsia liikkumaan yhdessä luonnosta nauttien - kunhan lapsi valitsisi poimittavat kasvit. Matka aurinkoisella soratiellä kohti luontoa ja kerättäviä kasveja. Kasvienprässääminen palasi takaisin Jossain vaiheessa kasvien kerääminen palasi peruskoulun opetussuunnitelmaan. Vapaaehtoinen, mutta numeroon positiivisesti vaikuttava, kasvikokoelma kerätään yleis...

Martin helmet: Sotalaistenmäki

Martti on kaupunginosa, jossa eri aikakausien kerrostumat ja useat eri asumismuodot ovat edustettuina. Yksi mielialueistani kotikaupunginosassani on Sotalaistenmäki. Paikannimi ei ehkä kerro mitään suurimmalle osalle turkulaisistakaan, mutta jos kerron, että mäen lakea hallitsee upea klassismia edustava Martinkirkko , osaavat kaikki sijoittaa paikan kartalle. Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen Turku - keskiajan kaupunki (kaupunkinimistön historiaa) mukaan paikan erikoinen nimi juontaa Kaarinan Sotalaisten kylään. Kylän rajat ulottuivat aikanaan Aurajokeen saakka. Martinkirkon ympäristössä tästä muistuttavat paikannimet Sotalaistenmäki , Sotalaistenaukio ja Sotalaistenkatu . Kadunnimi (Såtalaisgatan) esiintyy jo vuoden 1837 asemakaavakartassa. Martinkirkon ympäristö kuuluu Museoviraston valtakunnallisesti merkittävien rakennettujen kulttuuriympäristöjen listaan. Gunnar Wahlroosin * ja Totti Soran piirtämä kirkko edustaa tyylisuunnaltaan uusasiallista klassismia. Kyse...