Siirry pääsisältöön

Turkulaiseen on vaikea tutustua, ei marttilaiseen.

Kun olin muuttanut Norjasta Suomen Turkuun monet sukulaiset ja tuttavat kysyivät, että olenko tutustunut yhteenkään syntyperäiseen turkulaiseen. Olen yrittänyt selittää, etten asu Turussa, vaan Martissa ja että täällä on ihan toisenlaisen meininki.

Martissa tutustuu toisiin olemalla aktiivinen ja osallistumalla rientoihin. Itse olen tutustunut eri tyyppeihin tietysti puutalomme pihapiirissä, mutta ennenkaikkea Hugon erilaisissa ohjelmallisissa illoissa. Ja siellä ennenkaikkea jokaviikkoisessa pubivisailuissa. Useat osallistujat ovat viettäneet koko ikänsä Martissa tai tietäneet haluavansa marttilaisiksi ja asuvat jo ties kuinka monennessa asunnossaan kaupunginosan rajojen sisäpuolella.

Niinpä tiedän, että kun alkuillasta pysähdyn Hugoon kahvikupilliselle tai myöhemmin poikkean olohuoneessa Krombacherilla, että löydän sieltä monia tuttuja kasvoja, joiden kanssa heittää mielipiteet maailmanmenosta ja elosta muutenkin. Asiaan kuuluu ystävällismielinen naljailu tietokilpailussa huonommin menestyneelle (tai tuurilla pärjänneille) joukkueen jäsenille. Hugossa, kun seurataan ei vain Englannin liigan ja Jääkiekkoliigan taulukkoja. Yhtä tärkeänä seuraamiskohteena on pubivisailun ranking-taulukko.

Eihän tämän pitänyt olla aiheena blogikirjoitukselle. Mutta toimikoon se johdantona pubivisailun esittelemiselle. Tällaisia kysymykset ovat. Mitkään apuvälineet, kuten kännykät tai muut vastaavat eivät ole sallittua vastaamisen aikana. Eikä pöydästä saa poistua kierrosten aikana - tai voi poistua, muttei saa palata takaisin.

Testaa siis itsesi ja jos tunnet, että hallitsit kysymykset, tervetuloa kisaamaan! Visailu tapahtuu nykyisin viisihenkisin joukkuein ja kymmenen parasta palkitaan rankingpistein. Kaksi parasta joukkuetta saa Hugon lahjakortin.

Lupasin kirjoittaa nämä kysymykset Jukolautaset -tiimin viime keskiviikkona poissaolleille jäsenille. Tästä jäitte paitsi, pojat. Tällä kertaa olimme viidensiä, mutta matka kärkeen ei ole pitkä. 4 ranking-pistettä. Naljailuissa selitimme notkahduksen johtuneen boatlagistä - olimmehan osallistuneet aiemmin lauantaina pubivisailun SM-kisoihin. Uskottava meriselitys.

Kysymykset 1-10 (oikeasta vastauksesta 1 piste)


1. Mikä yritys aiheutti valtaisat ruuhkat Ii:hin bensiinitarjouksillaan alkuvuodesta 2013?
2. Millä nimellä Eero ja Jussi levyttivät Roy Orbisonin Pretty Womanin?
3. Kenen matemaatikon mukaan on nimetty seuraava lause: " "Suorakulmaisen kolmion kateetit sivuina piirrettyjen neliöiden alojen summa on yhtä suuri kuin hypotenuusa sivuna piirretyn neliön ala".
4. Yhdistä peruutettujen olympialaisten vuosiluku kaupunkiin. Vastauksessa ilmoita vuosiluvun kirjain ennen kaupungin numeroa. A. 1916, B. 1940, C. 1944. 1. Helsinki, 2. Tokio, 3. Berliini.
5. Kenen ranskalaissuunnittelijan tuoksu?
6. Minkä itsenäisen valtion nimessä on sen suomenkielisessä nimessä kaksi väliviivaa?
7. Kuinka monta pitkää elokuvaa elokuvaohjaaja Valentin Vaala ohjasi Wikipedian mukaan vuosina 1929 - 1963. Virhemarginaali +/- 10.
8. Mikä lajissaan ensimmäinen avattiin Helsingin Kluuvinkadulla joulukuussa 1930 ja siirrettiin myöhemmin Aleksanterinkadulle?
9. Millä vuosikymmenellä Olvi oyj. osti Green Fizz tuotemerkin Chymokselta?
10. Minkä kaupungin maamerkki?

Kirjoita vastauksesi ylös. Älä hätäile tai älä googlaa niitä. Sehän vie vain jännityksen koko kistasta. Saat minulta oikeat vastaukset lähettämällä minulle sähköpostin osoitteeseen roexae@gmail.com - viestin otsikoksi: VISAVASTAUKSET. Älä lähetä minulle vastauksiasi - vastauksen voit tehdä anonyymisti kotonasi itse leimautumatta tietäjäksi tai arvaajaksi.

2. Kierros, kysymykset 11-20. 

Merkitse vastauksesi jälkeen rasti, mikäli kyseessä on tieto. Oikeasta tiedosta saat +2 pistettä, väärästä tiedosta -1 pistettä ja oikein menneestä arvauksesta 1 pistettä. Eli jos olet rastittanut kysymyksen tiedoksi, saat siitä -1 pistettä. Väärin mennyt arvaus ei vähennä pisteitäsi.

11. Minkä niminen on Uuno Turhapuron etelänmatkasta kertova elokuva? Tieto (  )
12. Minkä uskonnon sanastoon kuuluu Nirvana: buddhalaisuuden, hindulaisuuden vai islamin? Tieto (  )
13. Millä toisella nimellä rehunaurista kutsutaan? Tieto (  )
14. Laita seuraavat eläimet jäerjestykseen niiden ruumiinlämmön perusteella alkaen korkeimmasta ja päätyen alhaisimpaan: rotta, kissa, kana Tieto (  )
15. Minkä eläimen maidosta Mozzarella oikeaoppisesti valmistetaan? Tieto (  )
16. Minkä eurooppalaisen ruhtinaskunnan ruhtinaana Hans Adam II tuli tunnetuksi?  Tieto (  )
17. Kuinka pitkä oli antiikin ajan alkuperäinen stadion eli antiikin ajan juoksumatka? (virhemarginaali +/- 50m)
Tieto (  )
18. Mikä kuuluisa hajuvesi tuli markkinoille 5. toukokuuta 1921? Tieto (  )
19. Minkä maalainen valkoviini on Two Oceans? Chileläinen, espanjalainen vaiko etelä-afrikkalainen? Tieto (  )
20. Hahmon loi Leslie.... kuka? Tieto (  )
Olivatko haastavia. Perinteisessä pubivisassa mitään ei ole vielä ratkaistu. 30 pistettä on nyt jaettu maksimissaan ja 30 on vielä jakamatta. Keskiviikkoilta oli haastava jokaiselle Hugossa olleelle joukkueelle. Johdossa olleella joukkueella oli 18 pistettä. Tämä oli miesmuistiin alhaisin pistemäärä kahden kierroksen jälkeen, mutta kisa ja taktikointi alkaa todellakin vasta viimeisellä kierroksella.

3. Kierros, kysymykset 21 - 30

Tällä kertaa on kyseessä ns. supertieto. Mikäli vastaat oikein supertietona merkittyyn kysymykseen, saat siitä 3 pistettä. Väärin menneestä varmasta vastauksesta tulee -2 pistettä. Rastittamatta jättämäsi oikea vastaus tuo pisteet ensimmäisen kierroksen tapaan: oikeasta 1 piste, väärästä 0.

21. Kenestä tuli Suomen ensimmäinen naispääministeri? Supertieto (  )
22. Minä vuonna Ruotsin kuningas Kaarle XIV Kustaa syntyi? 1946, 1953 vai 1957? Supertieto (  )
23. Minkä vitamiinin puute aiheuttaa riisitaudin? Supertieto (  )
24. Poimi näistä elintarvikeväreistä punaiset värit: kurkumiini, kokkiini, tatrasiini, indigo, amarantti? Supertieto (  )
25. Millä nimellä maustekasvi Carum Carvi tunnetaan? Kuvasta saat vihjeen. Supertieto (  )
26. Minkä tutun taideteoksen / käyttöesineen alkuperäinen nimi oli eskimonaisen nahkahousut? Supertieto (  )
27. Kiinankielen merkkejä on noin 100.000. Kuinka montaa merkkiä käytetään yleisesti suomalaisen sanakirjan mukaan (virhemarginaali +/- 1000)? Supertieto (  )

BONUSTEHTÄVÄ (tehtävästä ei anneta miinuspisteitä, 2 pisteen tehtävä)
Siirtomaavaltiot järjestivät Berliinin konferenssin vuonna 1884 ja Afrikan valtiot jaettiin siirtomaiden kesken. Mitkä kaksi afrikkalaista valtiota säilyivät itsenäisinä konferenssin jälkeen? (kirjoita vain kaksi valtiota, mikäli kirjoitat enemmän, saat tehtävästä nolla pistettä)

Videotehtävät (pubivisassa videot nähdään vain kerran ja ne tulevat peräkkäin ilman taukoa, joten katso video vain kerran)
28. Mikä baletti on kyseessä? Supertieto (  )

29. Kuinka mones MM-mitali tämä oli urheilijalle? Supertieto (  )

30. Missä kyseinen DVD on kuvattu? Supertieto (  )

Miltä vaikuttivat?
Keskiviikon kisa vaikutti olleen varsin hankala joukkueille. Kärkijoukkueiden (TOP5) pisteet olivat: 37.5 - 35.5 - 32.5 - 31.5 - 29.5. Kymmenentenä ollut joukkue sai 19.5 pistettä.

Kun olet vastannut näihin, lähetä sähköpostia, niin laitan sinulle vastaukset paluupostissa. Lähetän vastauksen vain n. 50:lle ensimmäiselle.

Kommentit

  1. Ei saa laittaa vastauksia tuohon :o)

    VastaaPoista
  2. Kiitos. Uskomaton trafiikki ollut sivuilla tänään. Kybät tulivat täyteen, joten oikeat vastaukset nyt tässä kommenttikentässä. Ei saa kurkkia ennenkuin on vastannut näihin rehellisesti ;o)

    1 piste oikeasta, 0 väärästä
    1. Kärkkäinen
    2. Kaunis nainen
    3. Pythagoras
    4. A3, B1, C2
    5. Jean Paul Gaultier
    6. Papua-Uusi-Guinea
    7. 44 (marginaali 34 - 54)
    8. Joulukatu
    9. 1990-luvulla
    10. Rovaniemi
    ---------------
    2 pistettä oikeasta, -1 väärästä rastitetusta, muuten kuten 1. kierroksella
    11. Uuno Epsanjassa
    12. Buddhalaisuuden
    13. Turnipsi
    14. Kana (41.5) - Kissa (38.5) - Rotta (35.1)
    15. Puhvelinmaidosta
    16. Liechteinsteinin
    17. 192.27 m (marginaali 142.27 - 242.27)
    18. Chanel 5
    19. Etelä-afrikkalaista
    20. [Leslie] Charteris
    ---------------------------
    3 pistettä oikeasta, -2 väärästä tiedosta, muuten kuten 1. kierroksella
    21. Anneli Jäätteenmäki
    22. 1946
    23. D-vitamiinin
    24. Kokkiini, amarantiini
    25. Kumina
    26. Aalto-maljakko (savoy-maljakko)
    BONUSTEHTÄVÄ: Etiopia (Abessinia) ja Liberia
    27. 6763 (marginaali 5763 - 7763)
    28. Pähkinänsärkijä
    29. Toinen (1995 MM-kisat, Jonathan Edwards)
    30. USA:ssa

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Slavery was abolished in USA in 1865, in Finland it was done in the 1950's

In 2010 Finland's National Brand Committee lead by former Nokia CEO Jorma Ollila presented its paper to a former Foreign Minister Alexander Stubb. The committee stated proudly that Finland was the forerunner of democracy since Finnish women became the first in the world to have unrestricted rights both to vote and to stand for parliament. But something was left out from the report. Something which was part of the Finnish Social Policy in many decades of the 20th Century. In many countries this would be called slavery. And this is something which is quieted story of the Finnish history. A modern time slavery. Finnish historician Jouko Halmekoski writes about the modern slave market which was the fact in Finland as late as in the 1950's. He interviewed 25 persons who had been auctioned away by the local government in order to save money in sustaining the children. The lowest bidders won the custody of the child for one years period. Ironically the auction was held in the 29

Today's Rudolf Koivu would be a Game Designer

Rudolf Koivu (1890 - 1946) is one of the illustrators which has affected me most. Even if Finland's most known illustrator died already in 1946 there is no one which has escaped Koivu's sensuous lines, magical creatures from childrens' stories and Christmas cards. I claim, Koivu is for Finns the same than Carl Larsson for Swedes or Mucha for Czechs. Or perhaps even more than that. Last summer I visited an exhibition full of Koivus drawings to different Childrens' stories. It blew my mind out. Pictures to the stories by Grimm, Topelius, Andersen were all presented. Thinking of the fact that the world was not full of images Koivu's characters, trolls, sceneries and mystical creatures were amazingly original ones. Unlike today's illustrator who has grown in a world full of images, Koivu had to bring these creatures from his mind. That is a thing which often has been neglegted. My first memories of Koivu, though I did not know that by then, were the sensuous cov

Kasvien keruu ja herbaario - prässäämisohjeet

1970-luvun peruskoulu-uudistus unohti kasvion! Kuulun siihen peruskoulusukupolveen, jonka ei tarvinnut kerätä kesälomansa aikana herbaariota eli kasvikokoelmaa. Se oli sääli, sillä pläräsin useasti veljeni keräämää upeaa 50 kasvin kokoelmaa. Selasin usein sen sivuja ihastellen kauniisti kuivattuja ja prässättyjä kasveja. Olisin halunnut koota sellaisen itsekin. Se jäi, kunnes vihdoin tänä kesänä pääsin kannustamaan poikaani hänen kasvinkeruuretkillään. Sain seuratakin häntä ja hänen serkkujaan metsien siimekseen ja peltojen pientareille. Hienointa oli, että hänen opettajansa jopa kannusti vanhempia ja isovanhempia sekä lapsia liikkumaan yhdessä luonnosta nauttien - kunhan lapsi valitsisi poimittavat kasvit. Matka aurinkoisella soratiellä kohti luontoa ja kerättäviä kasveja. Kasvienprässääminen palasi takaisin Jossain vaiheessa kasvien kerääminen palasi peruskoulun opetussuunnitelmaan. Vapaaehtoinen, mutta numeroon positiivisesti vaikuttava, kasvikokoelma kerätään yleis