Siirry pääsisältöön

Palveluntarjoajan valinta on viestintää

Logomon alueen pysäköinti muuttuu maksulliseksi

Logomo ilmoitti tänään muuttavansa pysäköintinsä maksulliseksi. Vaikkei sitä suoraan uutisessa mainittukaan, niin ilmainen pysäköintialue aivan Turun rautatieaseman kupeessa ei ole toimiva ratkaisu. Junallaan Helsinkiin pendlaavat ovat löytäneet Logomon parkkipaikan ja viidakkorumpu on laulanut.

Tämä on ymmärrettävä ratkaisu, jonka kaikki asemien liepeillä työskentelevät ja asuvat tiedostavat päivittäin.


Norjalainen innovaatio maksusovelluksena?

Logomo kertoo uutisessaan valinneensa pysäköinninvalvojakseen AutoParkki Norden Oy:n, jonka juuret ja omistus ovat Norjassa. Yhtiö käyttää pysäköinninvalvonnan maksamisessaan niin ikään norjalaista EasyPark -sovellusta. Koska olen asunut Norjassa kahdeksan vuotta, ajatus siitä, että suomalainen luovan talouden keskus tukee norjalaista innovaatiota on kutkuttava. Mutta mitä tämä oikeasti viestii?

Muutama viikko sitten kirjoitin Apps4Finland -kilpailussa voittaneesta hienosta suomalaisesta pysäköintisovelluksesta ParkManista (ent. Parkkinappi), jota esimerkiksi Turun kaupunki käyttää pysäköinninvalvonnassaan. On sääli, ettei paikallinen luovan talouden yhtiö, jossa kaupunki on mukana vähemmistöosakkaana, tue samalla tavalla kotimaista luovaa taloutta kuin kaupunki. Turun kaupungillahan on käytössä sekä kotimainen sovellus että EasyPark.

Trondheim, entinen kotikaupunkini, näki viime vuonna ongelmalliseksi toimimisen yhden toimittajan kanssa ja päätti kehittää oman mobiilimaksamisratkaisunsa. Ongelmana oli EasyParkin nihkeys asiakasrekisterinsä ehdoissa ja läpinäkyvyydessä. (Linkki) Monopolistinen ratkaisu nähtiin asiakkaan kannalta ongelmallisena. Hienoa, että Turun kaupunki on ymmärtänyt tämän jo lähtökohtaisesti.

Palveluntarjoajan valinta on viestintää

Mielestäni palveluntarjoajankin valinta on viestintää. Olisiko asiakas tässä kenties voinut vaatia kotimaisen vaihtoehdon ulkomaisen sovelluksen rinnalle - näin ollen myös pysäköivillä asiakkailla olisi aito vaihtoehto valita itsellen sopivin ja edullisin pysäköintisovellus.

Palveluntarjoajan kotimaalla ei periaatteessa pitäisi olla väliä globaalissa maailmassa. Minulle se sitä kuitenkin on. Valitsemalla kotimaisen vaihtoehdon kannatan suomalaista yrittäjyyttä ja luovuutta.

Tosiasia on, että pysäköinti siirtyy mobiilimaksamiseen. Esimerkiksi norjalaisen EasyParkin liikevaihto kasvoi 81% ensimmäisestä viimeiseen kvartaaliin vuonna 2012. Eikö tätä kasvupotentiaalia voisi ohjata omaan taseeseen?

Suomalaisen ParkMan palvelun käyttöliittymää.
 



Linkkejä
Mobilen.no: Ikke uvanlig å overbetale 20-30 prosent 
Logomo: Logomon paikoitus muuttuu maksulliseksi

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Slavery was abolished in USA in 1865, in Finland it was done in the 1950's

In 2010 Finland's National Brand Committee lead by former Nokia CEO Jorma Ollila presented its paper to a former Foreign Minister Alexander Stubb. The committee stated proudly that Finland was the forerunner of democracy since Finnish women became the first in the world to have unrestricted rights both to vote and to stand for parliament. But something was left out from the report. Something which was part of the Finnish Social Policy in many decades of the 20th Century. In many countries this would be called slavery. And this is something which is quieted story of the Finnish history. A modern time slavery. Finnish historician Jouko Halmekoski writes about the modern slave market which was the fact in Finland as late as in the 1950's. He interviewed 25 persons who had been auctioned away by the local government in order to save money in sustaining the children. The lowest bidders won the custody of the child for one years period. Ironically the auction was held in the 29...

Kasvien keruu ja herbaario - prässäämisohjeet

1970-luvun peruskoulu-uudistus unohti kasvion! Kuulun siihen peruskoulusukupolveen, jonka ei tarvinnut kerätä kesälomansa aikana herbaariota eli kasvikokoelmaa. Se oli sääli, sillä pläräsin useasti veljeni keräämää upeaa 50 kasvin kokoelmaa. Selasin usein sen sivuja ihastellen kauniisti kuivattuja ja prässättyjä kasveja. Olisin halunnut koota sellaisen itsekin. Se jäi, kunnes vihdoin tänä kesänä pääsin kannustamaan poikaani hänen kasvinkeruuretkillään. Sain seuratakin häntä ja hänen serkkujaan metsien siimekseen ja peltojen pientareille. Hienointa oli, että hänen opettajansa jopa kannusti vanhempia ja isovanhempia sekä lapsia liikkumaan yhdessä luonnosta nauttien - kunhan lapsi valitsisi poimittavat kasvit. Matka aurinkoisella soratiellä kohti luontoa ja kerättäviä kasveja. Kasvienprässääminen palasi takaisin Jossain vaiheessa kasvien kerääminen palasi peruskoulun opetussuunnitelmaan. Vapaaehtoinen, mutta numeroon positiivisesti vaikuttava, kasvikokoelma kerätään yleis...

Martin helmet: Sotalaistenmäki

Martti on kaupunginosa, jossa eri aikakausien kerrostumat ja useat eri asumismuodot ovat edustettuina. Yksi mielialueistani kotikaupunginosassani on Sotalaistenmäki. Paikannimi ei ehkä kerro mitään suurimmalle osalle turkulaisistakaan, mutta jos kerron, että mäen lakea hallitsee upea klassismia edustava Martinkirkko , osaavat kaikki sijoittaa paikan kartalle. Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen Turku - keskiajan kaupunki (kaupunkinimistön historiaa) mukaan paikan erikoinen nimi juontaa Kaarinan Sotalaisten kylään. Kylän rajat ulottuivat aikanaan Aurajokeen saakka. Martinkirkon ympäristössä tästä muistuttavat paikannimet Sotalaistenmäki , Sotalaistenaukio ja Sotalaistenkatu . Kadunnimi (Såtalaisgatan) esiintyy jo vuoden 1837 asemakaavakartassa. Martinkirkon ympäristö kuuluu Museoviraston valtakunnallisesti merkittävien rakennettujen kulttuuriympäristöjen listaan. Gunnar Wahlroosin * ja Totti Soran piirtämä kirkko edustaa tyylisuunnaltaan uusasiallista klassismia. Kyse...