Siirry pääsisältöön

TrabantTurku I: Kauneus on katsojan silmissä

Viime viikkoina olen lenkkeillyt ahkeraan ympäri Turkua. Olen mennyt alueille ja kujille, joita en ole aikaisemmin kolunnut ja olen törmännyt toinen toistaan hienompiin turkulaisiin rakennuksiin. Mutta olen havainnut fiilisteleväni rakennuksia, joille ei arkkitehtuuripalkintoja ole myönnetty ja jotka eivät arkkitehtuurikirjojen kansia koristaisi.

Tämä on ylistyslaulu rumuuden estetiikalle. Arkkitehtuurille, jota yleisimmin pidämme kaupunkikuvan rumistuksena. Mutta arkkitehtuuri on tarpeeksi rumaa, siitä tulee kaunista.

Aloin miettiä tätä erityisesti, kun viime viikonloppuna kolusin yliopistomäkeä. Oikaisin lenkilläni kohdassa, josta en ollut aikaisemmin kulkenut. Rakennus sijaitsee yliopistonmäellä Turussa ja sen nimi on Juslenia. Sen on piirtänyt arkkitehti Aarne Ehojoki ja Turun yliopisto on päättänyt purkaa rakennuksen suurimman osan kansaa hurratessa vieressä.

Juslenia, Turun yliopistonmäki. Arkkitehti Aarne Ehojoki.
Itse kommentoin rakennusta Facebookiin jakamassani kuvassa "Näen silmissäni tämän talon urbaanin Blair Witch -projektin ympäristönä". Postaukseni kirvoitti useita muisteloita seinälleni. Talo oli täynnä muistoja, jotka tekivät siitä ulkoasuaan merkittävämmän siellä opiskelleille ja työskennelleille. Rumahan talo on, mutta vetää niin överiksi, että se on mielestäni jo kaunis. Marraskuinen sade ja pimeä ilta vain täydensivät vaikutelmaa.

Myöhemmin viikolla kävelin Logomo Byrååseen, jossa Turun konttorini sijaitsee. Oikaisin Mannerheimin puiston läpi ja havahduin nähdessäni sen reunassa sotilaallisessa rivissä riippuvat keinut. Ajattelin Gretcheniä ja Helgaa, DDR:läisen päiväkodin puuvillaunivormuun pukeutuneita pedagogeja, jotka vaiteliaana kiikuttivat tyhjin silmin eteensä päin katsovia pikkulapsia. Mutta kaunis tämä lastenkiikkujen rivistö oli - ja ennenkaikkea ajatuksia herättävä.

Keinut, Mannerheimin puisto, Turku.
Toisena päivänä kuljin toimistoon pitkin Käsityöläiskatua ja etsin silmilläni sitä korkeaa rakennusta, johon olin kiinnittänyt huomiota rautatiesiltaa ylittäessäni edellisenä päivänä.

Yli 10-kerroksinen monumentti keskellä Turkua. Arkkitehtoninen helmi, jonka ohi tuhannet ja tuhannet ihmiset ovat kävelleet sitä oikeasti huomaamatta tai sitä arvostamatta. Jopa niin, että ohitseni kulkenut vanhus pysähtyi ja ihmetteli ääneen, mitä kuvasin. Taisi pyöritellä päätänsäkin, kun kerroin, että onpa hieno kerrostalo. Sattumalta arkkitehtinä samainen Aarne Ehojoki, joka on piirtänyt Jusleniuksenkin.

Kerrostalo Käsityöläiskadulla, Turku. Arkkitehti: Aarne Ehojoki
Tämän kirjoitussarjan, jonka ensimmäinen osa tämä on, tarkoituksena on osoittaa, että kauneus ei piile vain 1900-luvun alun puutaloissa tai 1950-luvulla rakennetuossa kivitaloissa. Sitä voi löytyä myös rakentamisen kuumina vuosina 1960-70 -luvun taitteessa rakennetuissa taloissa.

Norjalainen tuttavamme totesi, ajettuamme Itäistä Pitkääkatua pitkin, että Turku "er en virkelig trabantby". Painoin tämän vertauskuvan mieleeni ja kesäisinä sunnuntai-iltoina, kun palaan maalta kaupunkiin ja ajan Kupittaalta kohti Marttia. Ajattelen, että - kyllä, ihmeen hieno Trabant-kaupunkikin Turku on.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Slavery was abolished in USA in 1865, in Finland it was done in the 1950's

In 2010 Finland's National Brand Committee lead by former Nokia CEO Jorma Ollila presented its paper to a former Foreign Minister Alexander Stubb. The committee stated proudly that Finland was the forerunner of democracy since Finnish women became the first in the world to have unrestricted rights both to vote and to stand for parliament. But something was left out from the report. Something which was part of the Finnish Social Policy in many decades of the 20th Century. In many countries this would be called slavery. And this is something which is quieted story of the Finnish history. A modern time slavery. Finnish historician Jouko Halmekoski writes about the modern slave market which was the fact in Finland as late as in the 1950's. He interviewed 25 persons who had been auctioned away by the local government in order to save money in sustaining the children. The lowest bidders won the custody of the child for one years period. Ironically the auction was held in the 29...

Kasvien keruu ja herbaario - prässäämisohjeet

1970-luvun peruskoulu-uudistus unohti kasvion! Kuulun siihen peruskoulusukupolveen, jonka ei tarvinnut kerätä kesälomansa aikana herbaariota eli kasvikokoelmaa. Se oli sääli, sillä pläräsin useasti veljeni keräämää upeaa 50 kasvin kokoelmaa. Selasin usein sen sivuja ihastellen kauniisti kuivattuja ja prässättyjä kasveja. Olisin halunnut koota sellaisen itsekin. Se jäi, kunnes vihdoin tänä kesänä pääsin kannustamaan poikaani hänen kasvinkeruuretkillään. Sain seuratakin häntä ja hänen serkkujaan metsien siimekseen ja peltojen pientareille. Hienointa oli, että hänen opettajansa jopa kannusti vanhempia ja isovanhempia sekä lapsia liikkumaan yhdessä luonnosta nauttien - kunhan lapsi valitsisi poimittavat kasvit. Matka aurinkoisella soratiellä kohti luontoa ja kerättäviä kasveja. Kasvienprässääminen palasi takaisin Jossain vaiheessa kasvien kerääminen palasi peruskoulun opetussuunnitelmaan. Vapaaehtoinen, mutta numeroon positiivisesti vaikuttava, kasvikokoelma kerätään yleis...

Martin helmet: Sotalaistenmäki

Martti on kaupunginosa, jossa eri aikakausien kerrostumat ja useat eri asumismuodot ovat edustettuina. Yksi mielialueistani kotikaupunginosassani on Sotalaistenmäki. Paikannimi ei ehkä kerro mitään suurimmalle osalle turkulaisistakaan, mutta jos kerron, että mäen lakea hallitsee upea klassismia edustava Martinkirkko , osaavat kaikki sijoittaa paikan kartalle. Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen Turku - keskiajan kaupunki (kaupunkinimistön historiaa) mukaan paikan erikoinen nimi juontaa Kaarinan Sotalaisten kylään. Kylän rajat ulottuivat aikanaan Aurajokeen saakka. Martinkirkon ympäristössä tästä muistuttavat paikannimet Sotalaistenmäki , Sotalaistenaukio ja Sotalaistenkatu . Kadunnimi (Såtalaisgatan) esiintyy jo vuoden 1837 asemakaavakartassa. Martinkirkon ympäristö kuuluu Museoviraston valtakunnallisesti merkittävien rakennettujen kulttuuriympäristöjen listaan. Gunnar Wahlroosin * ja Totti Soran piirtämä kirkko edustaa tyylisuunnaltaan uusasiallista klassismia. Kyse...